317 471 380

Vzestup

16. 6. 2024 Bubákov čte

Druhá světová válka je častým námětem mnoha evropských románů. Možná právě proto, že je zatím posledním velkým konfliktem, který prověřil nejen hmotnou, ale i mentální sílu národů i jednotlivců. Vzestup se zabývá postavou Willema Verhulsta, jehož bojový zápal za práva Vlámů ho dovedl do služeb třetí říše. Nebyl žádnou obětí, byl to horlivý udávající kolaborant. Ale i ten měl rodinu, manželku, děti i milenku. Na románu, jenž je vyprávěn z pozice vnějšího pozorovatele, nikoliv nestranného, je zajímavé zejména to, jak jsou reflektovány činy blízkého člověka jeho rodinou, jak mohou být vysvětlovány, omlouvány, zapomenuty či zamlčeny.

Když Adriaan Verhulst, syn hlavní postavy románu, v roce 2000 vydal knihu Syn „pomýleného“ Vláma, v niž mj. označil Stefana Hertmanse jako jednoho z poválečných obyvatel jejich bývalého domu, nemohlo to zřejmě dopadnou jinak, než že se Hertmans, jako Adriianův žák na gentské univerzitě, do tohoto příběhu ponoří. Prostudoval dostupné spisy a rodinné deníky, mluvil s členy Verhulstovy rodiny, díky čemuž se mu podařilo shromáždit to podstatné, co utvořilo kostru příběhu, kterou následně obalil beletristickou fikcí. Jak sám, na letošním pražském Světě knih řekl, historii neměnil, jen doplnil.

Bez zajímavosti není ani fakt, že v případě Stefana Hertmanse to není ojedinělý případ, kdy ho vlastnictví určité nemovitosti inspirovalo k vytvoření literárního díla. V případě Konvertitky to byl letní domek v Provenci. Jistou podobnost při cestě k námětu lze pozorovat i v případě Války a terpentýnu, za níž stál pro změnu deník autorova děda.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, rudské i řevničovské knihovně.


Vzestup

  • Autor: Stefan Hertmans
  • Nakladatel: Garamond
  • ISBN: 978-80-74407-655-8
  • Originál: De opgang
  • Překlad: Radka Smejkalová
  • Rozsah:  344 stran
  • Rok vydání: 2024
Zpět na výpis novinek