317 471 380

Němý výkřik

20. 10. 2024 Bubákov čte

Kenzaburó Óe se narodil v odlehlé horské vesnici Osé jako páté z osmi dětí. Oblast jeho rodiště i dnes nepatří k nejdostupnějším a jistá odloučenost od okolního světa našla odraz i v jeho románu Němý výkřik z roku 1967, který právě vyšel v českém překladu.

Micusaburó má manželství ve stavu klinické smrti poté, co se tato rodina nedokázala postarat o svého postiženého syna a svěřila ho do ústavu. Navíc jeho nejlepší kamarád spáchal sebevraždu. Mladší bratr Takaši se vrací z USA a kvůli prodeji rodinného majetku se všichni odeberou do rodného kraje. Tam začínají ožívat s novou intenzitou staré příběhy – bratr zabitý na konci války, sestra, která spáchala sebevraždu, mladší bratr pradědečka, který vedl v kraji vzpouru ve druhé polovině 19. století, pradědeček, který ji potlačil. Když k tomu přidáme průvodní příznaky bohatnoucího Japonska projevující se např. prostřednictvím „Císaře supermarketů“ (kdysi chudý Korejec převálcoval drobné obchodníky) dostává příběh postavy, s nimiž autor rozehrává příběh o hledání vlastní identity, vzorů v minulosti a odhalování rodinných traumat a snaze o jejich překonání. Micusaburó a Takaši jakoby vstupují do rolí svých někdejších předků. Takeši vede odpor proti místnímu Korejci a získá na svou stranu celou vesnici. Tedy až na svého bratra. Vybuzená bojovnost a nacionalismus jsou Micusaburó cizí a cizí mu přijde i celá vesnice…

Když si čtenář zvykne na autorův styl, určitě knihu jen tak neodloží. Témat na přemýšlení je hodně – formativní role rodinných tajemství, vztahy dospělých sourozenců, rodinná i osobní traumata, snadné zažehnutí nenávisti v dobách krize, touha někam patřit, snahy o nové začátky. K orientaci pak poslouží i doslov Anny Cimy, která mimo informací o autorovi dokáže čtenáři přiblížit společenský a literární kontext.

Mirek Vachek


Kniha byla zařazena do programu Bubákov čte a lze si jí půjčit v novostrašecké, řevničovské a rudské knihovně.


Hledání Phoebe

  • Autor: Kenzaburó Óe
  • Nakladatel: Vyšehrad
  • ISBN: 978-80-7601-977-5
  • Originál: Manen gannen no futoboru
  • Překlad: Anna Cima
  • Rozsah: 320 stran
  • Rok vydání: 2024
Zpět na výpis novinek