317 471 380

Prázdninové tipy – červenec 2024

22. 7. 2024 Bubákov čte

Po krátké odmlce opět zařazujeme prázdninové knižní tipy. Ty mají společné zejména to, že nejsou celistvým románem a právě letní dovolená je vhodným časem pro četbu kratších povídek či příběhů.

Sled udalostí
Jsme s tím asi trochu otravný, ale v tomto létě opět doporučuji slovenský překlad izraelského autora. Tentokrát je to Sled udalostí od Eškola Neva. Jedná se o soubor tří příběhů, plných zvratů, lásky, následků u rozumu. První příběh, a tím i celá kniha, začíná takto: „Môj právnik vraví, že aj keby sme sa rozhodli na súde klamať, mali by sme byť presvedčení o pravde. A že najlepšie by bolo, keby som si pre seba písal udalosti presne tak, ako sa stali.“ Druhý příběh má podobné uvedení a u třetího si to autor již odpustil, přestože vyprávění děje probíhá na podobném principu. Pokud nechci prozradit pointy, a to opravdu nechci, budete se muset spokojit s tím, že budeme řešit jednu smrt a jedno zmizení manžela i nařčení ze sexuálního obtěžování.
(NEVO, Eškol. Sled udalostí. Překlad Silvia Singerová. Bratislava: Artforum, 2023. 240 s. ISBN 978-80-8150-404-4.)

Trápení všeho druhu
Německá autorka Mariana Leky nevystudovala psychologii jako výše zmíněný Eškol Nevo, nicméně vyrůstala s rodiči psychology. Trápení všeho druhu je útlou knihou, jejíž 39 krátkých volně svázaných příběhů mohlo být inspirováno právě tím, co doma o malých lidských starostech od rodičů zaslechla. Je to příjemné oddychové čtení, které lze odkládat a zase začít číst dle libosti. Krátké příběhy o cca 4 stranách jsou na svém konci doplněny drobnými a trefnými ilustracemi Evy Bartošové.
(LEKY, Mariana. Trápení všeho druhu. Překlad Marta Eich. Praha: Prostor, 2023. 171 stran. ISBN 978-80-7260-582-8.)

Mirek Vachek


Knihy byly zařazeny do programu Bubákov čte a lze si je půjčit v novostrašecké či rudské knihovně.


Zpět na výpis novinek