317 471 380

Prázdninové tipy 2024

28. 6. 2024 Bubákov čte

Prázdniny, a doba dovolených, jsou tu, a tak vám možná přijde vhod několik knižních tipů.

Co je odtud vidět
Život v malé poklidné vesnici očima malé a posléze i velké Luisy má šanci přitáhnout širší čtenářskou obec. V příběhu defiluje trochu tajemna, trochu tragiky, trochu lásky naplnění i nenaplněné, ale vše jde takovým milým způsobem. Nejedná se o žádnou velkou literaturu, žádné přelomové dílo, přesto jeho čtení není ztrátou času. Vnímání jemnost i drsnosti lidských duší je prostě univerzální námět.
(LEKY, Mariana. Co je odtud vidět. Překlad Marta Eich. Praha: Prostor, 2022. 307 s. ISBN 978-80-7260-522-4.)

Rozložíš paměť
Knihu jsem vzal do ruky díky své zvědavostí, jak vypadá taková česká qeer literatura. Hodně se o ní mluvilo, hodně se o ní psalo, ale možná jen v uzavřené bublině, do které jsem náhodou spadl. Příběh chlapce, jenž má problém se svou identitou, který vyrůstal v Přerově a zdálo se, že z něj nikdy neodejde. Prostřednictvím vzpomínek, důsledně vyprávěných ve druhé osobě jednotného čísla se tak čtenář dostane do Markova neradostného vnitřního světa.
(TORČÍK, Marek. Rozložíš paměť. Praha: Paseka, 2023. 266 s. ISBN 978-80-7637-399-0.)

Deník puberťačky
Střídání textu a komiksu dodává románu Phoebe Gloecknerové na přitažlivosti i autentičnosti. Forma deníku dává dostatek času na to, aby čtenář mohl snést to, co se na něj ze stránek valí. Zejména mladší generace kratší úseky textu uvítá. Hlavní hrdinka, autorka deníku, patnáctiletá Minnie přichází o panenství s přítelem své matky a její život najednou nabere na rychlosti. Ačkoliv obálka nepůsobí nijak důvěryhodně, tato kniha přesto stojí za přečtení. A to nejen mladými puberťačkami.
(GLOECKNER, Phoebe. Deník puberťačky: slovem i obrazem. Překlad Martina Knápková. Praha: Akropolis, 2024. 333 s. ISBN 978-80-7470-498-7.)

Mirek Vachek


Knihy byly zařazeny do programu Bubákov čte a lze si je půjčit v novostrašecké, řevničovské či rudské knihovně.


Zpět na výpis novinek