317 471 380

Svět knihy 2024

29. 5. 2024 Bubákov čte

Ve druhé polovině minulého týdne se pražské výstaviště opět zaplnilo milovníky literatury, a to ať ze strany čtenářské, vydavatelské nebo spisovatelské a překladatelské. Některé tituly, které upoutaly naši pozornost bzry představíme v rámci projektu Bubákov čte samostatně. Na některé upozorníme velmi krátce alespoň v následujících odstavcích.

Trampoty člověka Sekory
Ondřej Sekora je nejširší veřejnosti znám jako autor (spisovatel i ilustrátor) Ferdy Mravence. Mimoto byl také sportovním novinářem a karikaturistou. Nicméně žil a pracoval v době, která před mnohé příslušníky tehdy žijících generací stavěla rozličná dilemata. V inzerované knize se vynoří člověk, v jehož klasickém životopise by asi listoval málokdo, nicméně grafické zpracování dává příležitost tak učinit nenásilně, a navíc s chutí. Že do Čech přivezl ragby, asi víte… Že by se dovednosti Barbary Šalamounové přiblížily k těm Sekorovým? Zkuste posoudit sami. Zvídavým čtenářům doporučuji řídit se návodem, jež poskytuje pro přeskakování v knize samotná autorka.
(ŠALAMOUNOVÁ, Barbara. Trampoty člověka Sekory: grafický román – gamebook. Vydání první. Praha: Euromedia Group, 2024. 263 stran. Universum. ISBN 978-80-242-8839-0.)

Noční chodci
Když už jsme u komiksů či grafických románů můžeme si užít i dílo autorské dvojice Rudiš – Mahler. Noční chodci jsou vcelku nenáročnou oddychovkou o dvou „pivních bratrech“, kteří celou noc mudrují a vzdychají po své bývalé lásce. Před spaním ideální i jako odstrašující příklad, jak nechcete dopadnout.
(RUDIŠ, Jaroslav, MAHLER, Nicolas. Noční chodci. 1. české vydání. V Praze: Labyrint, 2022. 144 nečíslovaných stran. Labyrint komiks; 30. svazek. ISBN 978-80-88378-21-1.

Pokud nějaký autor skutečně zažil vekou frontu lidí čekajících na jejich autogram, tak v sobotu to byla určitě Karin Lednická podepisující Šikmý kostel 3. Na stancích však byly k  vidění i tituly, jež nikdo nepodepisoval, přestože mají širokou čtenářskou základnu. Jedním z nich bylo Černočerné srdce (Robert Galbraith alias J. K. Rowlingová).

Mirek Vachek

Zpět na výpis novinek