317 471 380

Blokované weby

20. 5. 2024 Legislativa

Poskytovatelé internetu mají povinnost znepřístupnit stránky na základě několika právních předpisů a z nich odvozených seznamů:

  • hazardní weby
    (Ministerstvo financí, odbor 73 – Procesní agendy a regulace hazardu zveřejňuje údaje ze Seznamu nepovolených internetových her podle § 84d odst. 5 zákona č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách, ve znění pozdějších předpisů. Podle téhož zákona, ale § 84a má poskytovatel připojení k internetu povinnost weby v tomto seznamu uvedené blokovat.)
  • stránky s nelegální nabídkou léčivých přípravků
    (Státní ústav pro kontrolu léčiv vede v souladu s ustanovením § 13 odst. 3 písm. s) zákona č. 378/2007 Sb., zákon o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech) seznam internetových stránek nabízejících léčivé přípravky v rozporu s tímto zákonem a zveřejňuje ho na svých internetových stránkách. Poskytovatelům připojení k internetu v § 101c ukládá povinnost zamezit v přístupu k internetovým stránkám ve výše uvedeném seznamu, a to do 15 dnů ode dne zveřejnění internetové stránky v seznamu stránek s nelegální nabídkou léčivých přípravků.)
  • stránky s nabídkou nelegálních veterinárních léčivých přípravků
    (Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv vede od 1.12.2022 v souladu s ustanovením § 16 odst. 3 písm. q) zákona č. 378/2007 Sb., zákon o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (dále jen „zákon o léčivech“) seznam internetových stránek nabízejících veterinární léčivé přípravky v rozporu s tímto zákonem a zveřejňuje ho na svých internetových stránkách. Poskytovatelům připojení k internetu na území České republiky zákon o léčivech v § 101c ukládá povinnost zamezit v přístupu k internetovým stránkám uvedeným v seznamu stránek s nelegální nabídkou léčivých přípravků, a to do 15 dnů ode dne zveřejnění internetové stránky v seznamu stránek s nelegální nabídkou léčivých přípravků.)
  • stránky nabízející nebezpečné potraviny
    (Zákon o SZPI č. 146/2002 Sb. pověřuje Potravinářskou inspekci pravomocí nařídit blokaci webových stránek s nabídkou nebezpečných potravin nebo s obsahem závažně porušujícím právní předpisy. Blokaci musí provést všichni poskytovatelé služby přístupu k internetu v ČR do 15 dnů od uvedení na „seznamu blokovaných internetových stránek“.)
  • sankční seznam
    (Dle zákona č. 1/2023 Sb. o omezujících opatřeních proti některým závažným jednáním uplatňovaných v mezinárodních vztazích Ministerstvo zahraničních věcí vede vnitrostátní sankční seznam a zveřejňuje ho na svých internetových stránkách.)
Zpět na výpis novinek